
INFORMAL STAFF REPORT

From:  Nina Nixon-Mendez, FAICP, Director of Development Services

Date: January , 2019 

Subject: UDC Site Plan Interpretation

ISSUE: Section 3.17.1.B - Site Plan Review of the Unified Development Code (UDC) 
states “All site plans shall be signed and sealed by the appropriate state-registered or 
state licensed design professional, except as otherwise provided in this Unified 
Development Code. This Unified Development Code supplements, and shall not be 
interpreted or applied contrary to, federal or state laws or regulations”.

BACKGOUND: Current policy requires all site plans be prepared, signed and sealed by 
a state licensed Engineer. Section 1001.056. “Construction or Repair of and Plans for 
Certain Buildings” of the Texas Engineering Practice Act (TEPA) outlines thresholds when 
a state licensed Engineer must be engaged to prepare engineering plans and 
specifications. An Engineer must prepare engineering plans and specifications for a 
commercial building if the building

five thousand square feet in area
one story in height

An Engineer must prepare engineering plans and specifications for an apartment
and condominium building if the building is

greater than two stories
a two story building containing greater than four units
a one story building containing greater than eight units

A flowchart prepared by the Texas Board of Professional Engineers is provided
(Attachment 1) for guidance purposes. In accordance with TEPA rules, private commercial 
development plans not meeting these thresholds are not required to be prepared, signed 
and sealed by a state licensed Engineer.
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INTERPRETATION / FINDINGS: UDC section 3.17.1.B does not require all site plans 
be prepared, signed and sealed by a state licensed Engineer. Site plans shall be prepared, 
signed and sealed by a state licensed Engineer when a private commercial development 
project exceeds the engagement thresholds established by the TEPA. The City reserves 
the right to require any site plan be prepared, signed and sealed by a state licensed 
Engineer, if unusual or complex site conditions exist. This interpretation does not 
apply to public projects or publicly owned and maintained infrastructure which must
be designed, signed and sealed by a state licensed Engineer.  




